Traumabehandeling

Als je vervelende dingen hebt meegemaakt als een ongeluk, geweld, misbruik of een andere nare ervaring, wellicht meerdere ervaringen, dan kun je daar (erg) lang de gevolgen van merken. Wat er is gebeurd kan als een repeterende film terugkomen in je hoofd en je dagelijks leven beïnvloeden. Misschien kun je niet meer goed slapen, merk je dat je over-alert bent, je onrustig voelt, schrikachtig, depressieve gevoelens en/of negatieve gedachten hebt, heb je nergens zin in, pieker je veel en ben je erg vermoeid. Het kan ook zijn dat je snel boos en geïrriteerd bent of je moeilijk kunt concentreren. Nachtmerries waarin je de traumatische ervaring opnieuw beleeft komt ook vaak voor. Traumatische gebeurtenissen hebben een zeer nadelige invloed op hoe je je voelt en hoe het met je gaat.

De nare ervaring(en) en traumatische gebeurtenissen noemen we ook wel een (psycho)trauma. Met een traumabehandeling kun je trauma verwerken, zodat je er minder of geen last en hinder meer van hebt.

Wat er is gebeurd is dermate schokkend of extreem dat het je als het ware niet lukt om het zomaar in te passen in je hoofd. Soms merk je dat meteen, maar het kan ook dat je pas later de impact merkt van wat je hebt meegemaakt. De gedachten en de emoties die de nare ervaring oproepen gaan gepaard met veel pijn, verdriet of angst dat je de herinnering(en) liever uit de weg gaat. Het gevolg is dat de herinneringen zich aan je blijven opdringen, vaak met alle angst die erbij hoort. Deze flashbacks zijn zo intens dat het haast lijkt alsof je het opnieuw beleeft. Ook als je iets ziet, hoort of ruikt wat met de ingrijpende ervaring te maken heeft of je hieraan doet denken roepen heftige emoties bij je op en voel je de spanning en paniek in je lichaam, bijvoorbeeld hartkloppingen of hoofdpijn.

De confrontatie met wat er gebeurd is, is vaak zo pijnlijk dat je dit wilt voorkomen. Je gaat situaties uit de weg en probeert er niet meer aan te denken. Het lijkt alsof je gevoel is afgestompt, je voelt je lusteloos en je hebt nergens meer zin in. Je wilt het liefste vergeten wat er is gebeurd en ‘gewoon’ verder gaan. Dikwijls komt het voor dat mensen angstig worden voor wat er zal gebeuren als ze de herinneringen toelaten.

Daarnaast kan zo’n ingrijpende gebeurtenis de manier waarop je over jezelf, over andere mensen en de wereld denkt negatief beïnvloeden. Schuld- en schaamtegevoelens spelen vaak een grote rol en heb je minder vertrouwen in andere mensen. Je voelt je alleen en onzeker, je hebt het idee dat je niet veilig bent en dat er elk moment weer iets naars kan gebeuren. Je zelfbeeld en je zelfvertrouwen hebben een behoorlijke deuk opgelopen.

Er zijn verschillende verwerkingstechnieken die je kunnen helpen om trauma te verwerken. Samen onderzoeken we in de behandeling welke het beste bij jou past.

Eén van de meest bekende verwerkingstechnieken is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

Wat is EMDR:

EMDR is een veel toegepaste verwerkingstechniek en een volwaardige, effectieve en wetenschappelijk aangetoonde/bewezen psychotherapeutische behandelmethode.

Letterlijk vertaald betekent EMDR: ‘door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken’. EMDR is een versnelde verwerkingstechniek. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reactie daarop. Deze herinneringen worden telkens geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Een verklaring voor de versnelde verwerking is dat door het naar boven halen van de nare gebeurtenis, in combinatie met het links en rechts stimuleren van de hersenen en een extra belasting op het werkgeheugen aan te brengen, het eigen verwerkingssysteem op gang komt.

EMDR zorgt ervoor dat de spanning, de emotionele lading, die gekoppeld is aan de nare ervaring vermindert en vaak zelfs helemaal verdwijnt. Dat maakt het daarom gemakkelijker aan de oude ervaring terug te denken als een herinnering zonder weer in de ‘oude’ emotie terug te vallen. Regelmatig gebeurt het dat er tijdens een EMDR-sessie nieuwe inzichten ontstaan waardoor er op een heel andere wijze naar de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis wordt gekeken.